Meld je aan en ontvang direct 7,50
Help
Welke zorgverzekering past bij jou?
02/12/2016

Wel of geen vrije zorgkeuze? Heb ik eigenlijk wel een aanvullende verzekering nodig? En dat eigen risico; wat houdt dat nou precies in? Worstel jij ook met deze vragen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering? Wij helpen je graag uit de brand met deze tips!

Zo aan het einde van het jaar barst de gekte rondom het kiezen van een zorgverzekering weer helemaal los. De één is nóg goedkoper dan de ander, maar een ander biedt weer een uitgebreider pakket voor een paar euro meer aan. Wat moet je doen? Het beste is om te kijken naar wat bij jou past. Want waarom zou je kiezen voor een aanvullende verzekering met fysio als je daar waarschijnlijk geen gebruik van gaat maken? Precies. Doorloop onderstaand stappenplan en kom erachter wat bij jou past!

Stap 1
Denk eerst goed na over wat je verwacht voor het aankomende jaar en stel jezelf vragen als:
Denk je dat je zorgkosten gaat maken?
Maak je (veel) kosten bij de tandarts?
Ga je regelmatig naar de fysiotherapeut?
Vind je vrije zorgkeuze belangrijk?
Wil je een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen?

Beantwoord jij alle vragen met een ‘nee’? Dan is een basisverzekering wellicht iets voor jou. Maar ga je vaak naar de tandarts of bezoek je regelmatig een fysiotherapeut? Dan kun je ervoor kiezen om een zorgverzekering met fysiotherapiedekking te nemen of eentje met een aanvullende tandartsdekking.

Stap 2
Nu je misschien een idee hebt van wat bij je past, kun je ook nadenken over de vrije zorgkeuze. Vind je het belangrijk om zelf je zorgverleners te kunnen kiezen als je dat nodig hebt (bijvoorbeeld of je naar een ziekenhuis of fysiotherapeut in de buurt wilt gaan)? Dan zou een restitutiepolis bij jou kunnen passen. Hiermee mag je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat. Kies je voor een naturapolis, dan ben je gebonden aan de zorgverleners waarmee de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Je krijg dan alleen een vergoeding voor de gemaakte zorgkosten als je naar deze zorgverleners gaat.

Stap 3
Het eigen risico; wat is dat nou precies? Moet je gaan voor een hoger eigen risico of juist niet? Eerst terug naar de basis: in 2017 bedraagt het verplichte eigen risico €385,- (een eigen risico is altijd verplicht). Dit is het bedrag dat je betaalt voor zorg uit de basisverzekering, nog voordat je zorgverzekering die kosten vergoedt. Je kunt ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen, dit wordt ook wel het ‘vrijwillig eigen risico’ genoemd. Door het te verhogen, betaal je minder premie per maand. Je kunt je eigen risico verhogen van €100,- tot een maximum van €500,-. Maar… dat betekent wel dat als je tóch een dure operatie nodig hebt, je ‘m voor een groot gedeelte zelf moet betalen. Dus ben je gezond en kun je in één keer een groot bedrag betalen, mocht dat nodig zijn? Dan kan een vrijwillig eigen risico wellicht een goede optie voor jou zijn.

Kijk ook even in dit handige overzicht met alle zorgverzekeraars op een rij. Heb je dé zorgverzekering gevonden die bij je past? Sluit ‘m meteen af (vóór 1 februari 2017) en je geeft je saldo ook nog eens een flinke boost!

   
visit register click click